» Strona wenanty.pl

środa, 24 sierpnia 2016

Wenanty.pl - to nowo powstała strona internetowa, poświęcona Słudze Bożemu - franciszkaninowi, ojcu Wenantemu Katarzyńcowi. Strona jest dziełem Fundacji Radia Niepokalanów, stworzonym z inicjatywy ojca Michała Chylaka, czciciela i propagatora życia i nauczania ojca Wenantego.

Na wenanty.pl znajdziemy m.in. wybrane pisma Wenantego Katarzyńca, jego życiorys, kalendarium, modlitwy oraz bibliografię.

O. Wenanty Katarzyniec (właśc. Józef Katarzyniec - ur. 7 października 1889 w Obydowie k. Lwowa, zm. 31 marca 1921 w Kalwarii Pacławskiej) był starszym kolegą o. Maksymiliana Kolbego i wielkim zwolennikiem Rycerstwa i Rycerza Niepokalanej. O ile do Stowarzyszenia zdążył się zapisać, pierwszego numeru Rycerza już nie doczekał. Stał się jednak, z woli ojca Maksymiliana, patronem Wydawnictwa, a opiekę jego, jak czytamy na stronie wenanty.pl, "wciąż odczuwano, nieraz w sposób namacalny, zwłaszcza przy nabywaniu drukarni i zakładaniu Niepokalanowa."

„Nie silił się na czyny nadzwyczajne, ale zwyczajne nadzwyczajnie wykonywał" - powiedział o nim św. Maksymilian, nazywając "zmarłego przyjaciela (...) nowym polskim kandydatem na ołtarze."

26 kwietnia 2016 r. papież Franciszek wyraził zgodę na publikację dekretu o heroiczności cnót Sługi Bożego Wenantego Katarzyńca OFMConv. Oznacza to, że do beatyfikacji franciszkanina, potrzebny jest tylko cud.

Strona wenanty.pl ma być zachętą do tego, by zapoznać się z postacią ojca Wenantego i prosić - za jego wstawiennictwem, o łaski, których potrzebujemy. O. Wenanty na pewno odpowie na nasze moditwy. Dajmy mu szansę!

Malwina Szymańska/Radio Niepokalanów