» Przed nami 132. rocznica urodzin Ojca Wenantego Katarzyńca

wtorek, 28 września 2021
We czwartek, 7 października 2021 r., przypada 132. rocznica urodzin sługi Bożego o. Wenantego Katarzyńca, franciszkanina (1889-1921). W tym samym dniu obchodzone jest święto Matki Bożej Różańcowej, które w Sanktuarium Męki Pańskiej i Matki Bożej w Kalwarii Pacławskiej, gdzie znajduje się grób sługi Bożego, połączone jest z nadaniem przez metropolitę przemyskiego, abpa Adama Szala odpustu dla Bazyliki Mniejszej w Kalwarii Pacławskiej. Kustosze sanktuarium zapraszają do wspólnego świętowania tych połączonych wydarzeń religijnych w szczególnym Roku Ojca Wenantego z okazji jego 100. rocznicy śmierci.

Uroczystości rozpoczną się we czwartek, 7 października 2021 r., o godz. 15:00 wspólną modlitwą Koronką do Bożego Miłosierdzia, po której konferencję wygłosi ks. Jan Smoła, Archidiecezjalny Duszpasterz Róż Żywego Różańca. Po przerwie, o godz. 17:00 uroczysta, wspólna modlitwa różańcowa połączona z rozważaniami o o. Wenantym Katarzyńcu. O godz. 18:00 Msza Święta z kazaniem, której przewodniczyć będzie ks. Jan Smoła.

Franciszkanie z Kalwarii Pacławskiej serdecznie zapraszają, nie tylko wspólnoty róż żywego z klasztorów franciszkańskich Podkarpacia, ale wszystkich, którym bliska jest modlitwa różańcowa oraz postać o. Wenantego Katarzyńca, który często mówił: „Różaniec powinien odmawiać każdy”.

o. Edward Staniukiewicz / https://www.franciszkanie.pl/