» Piękno Łodzi i regionu łódzkiego - łódzkie podwórka

niedziela, 01 czerwca 2014

Fundacja Radia Niepokalanów kolejny raz objęła patronatem konkurs fotograficzny  „Piękno Łodzi i regionu łódzkiego -łódzkie podwórka"

Organizatorami konkursu, odbywającego się pod honorowym patronatem Senatora RP Ryszarda Bonisławskiego byli: Szkoła Podstawowa nr 51 im. Stefana Linkego w Łodzi, Centrum Informacji Turystycznej w Łodzi oraz Towarzystwo Przyjaciół Łodzi.

Partnerami konkursu, poza Fundacją Radia Niepokalanów byli: Galeria 87 Urzędu Miasta Łodzi, Biuro Promocji, Turystyki i Współpracy z Zagranicą Urzędu Miasta Łodzi, Łódzkie Towarzystwo Fotograficzne oraz Rada Rodziców Szkoły Podstawowej nr 51 w Łodzi.

Celem konkursu jest zainspirowanie dzieci i młodzieży do poszerzania  wiedzy na temat Łodzi i regionu, rozwijanie umiejętności dostrzegania i przeżywania wartości wizualnych architektury Łodzi i regionu a także zainteresowanie dzieci i młodzieży fotografią.

Prace uczniów oceniane były przez jury w następującym składzie: Iwona Borowińska - dyrektor Centrum Informacji Turystycznej w Łodzi; Sławomir Grzanek - prezes Łódzkiego Towarzystwa Fotograficznego; Joanna Orzechowska - autorka książki „Podwórka Piotrkowskiej. Przewodnik"; prof. Jan Siciński - członek Zarządu Towarzystwa Przyjaciół Łodzi, pracownik naukowy Uniwersytetu Łódzkiego.

Prace laureatów oraz wybrane prace uczestników konkursu były wyeksponowane na wystawie zorganizowanej  w dniach 26 maja - 1 czerwca 2014 r. w Galerii 87 Urzędu Miasta Łodzi.

Uroczyste podsumowanie konkursu połączone z wręczeniem nagród miało miejsce 28 maja 2014 r. o godz. 11.00 w Galerii 87 Urzędu Miasta Łodzi.

Fundatorem głównych nagród w konkursie była Fundacja Radia Niepokalanów.