» Nowy prowincjał Warszawskiej Prowincji Franciszkanów Konwentualnych

sobota, 01 czerwca 2024
Ojciec Piotr Żurkiewicz został Prowincjałem Warszawskiej Prowincji Ojców Franciszkanów Konwentualnych.

Do tej pory ojciec Piotr pełnił funkcję rektora WSD OO. Franciszkanów w Łodzi-Łagiewnikach.

Na stanowisku prowincjała zastąpił Ojca Grzegorza Marię Bartosika.

Fot. za: https://www.zyciezakonne.pl/

***
O. Piotr Żurkiewicz urodził się 8 lutego 1977 r. w Tomaszowie Lubelskim. W 1984 roku rozpoczął naukę w szkole podstawowej. W 1992 podjął naukę w Liceum Ogólnokształcącym im. Bartosza Głowackiego w Tomaszowie Lubelskim. W trakcie nauki w szkole średniej aktywnie uczestniczył w Katolickim Stowarzyszeniu Młodzieży i Odnowie w Duchu Świętym (wspólnota „Pojednanie”).

W 1996 roku złożył egzamin dojrzałości i wstąpił do Prowincji Matki Bożej Niepokalanej Zakonu Ojców Franciszkanów. Po rocznym nowicjacie rozpoczął studia filozoficzno-teologiczne w Wyższym Seminarium Duchownym OO. Franciszkanów w Łodzi. Na podstawie pracy „Owocne przeżywanie sakramentu pojednania w świetle przemówień Jana Pawła II do Penitencjarii Apostolskiej” (promotor o. dr Jacek Ciupiński) uzyskał tytułu magistra teologii na UKSW.

W maju 2003 r. o. Piotr przyjął święcenia kapłańskie, po czym został skierowany do pracy we franciszkańskiej parafii Matki Bożej Anielskiej w Łodzi. Pełnił tam funkcje katechety, opiekuna ministrantów, grupy Rycerstwa Niepokalanej i moderatora wspólnoty Światło-Życie.

W 2004 roku rozpoczął studia doktoranckie z teologii dogmatycznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W trakcie studiów był zaangażowany w duszpasterstwo młodzieży w swojej prowincji zakonnej – pełnił funkcje rzecznika prasowego Rekolekcyjnego Spotkania Młodych „Max Festiwal” oraz uczestniczył w tworzeniu programu formacji dla Szkoły Ewangelizacji Niepokalanej. Posługiwał również jako rekolekcjonista, spowiednik i kierownik duchowy.

W 2012 roku został wychowawcą alumnów w Wyższym Seminarium Duchowym OO. Franciszkanów w Łodzi. W czerwcu 2013 roku obronił pracę doktorską Antropologia Konstytucji duszpasterskiej o Kościele w świecie współczesnym „Gaudium et spes” na Wydziale Teologii Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego (promotor ks. bp Andrzej Czaja). Od czerwca 2013 roku był sekretarzem Prowincji Matki Bożej Niepokalanej i wykładowcą teologii dogmatycznej w Wyższym Seminarium OO. Franciszkanów w Łodzi, a następnie, od 2020 roku rektorem Wyższym Seminarium OO. Franciszkanów w Łodzi. Jest autorem licznych publikacji teologicznych.