» Nowa lektura RN: MOJE SERCE ZWYCIĘŻY. Mirjana Soldo

czwartek, 06 maja 2021
Do słuchania Lektury radiowej zapraszamy od poniedziałku, 10 maja o 10.45, 16.45 i 22.45.

Pamiętając o tym, że objawienia w Medziugorju nie są uznane przez Kościół i wciąż są badane* (więcej na ten temat, poniżej), zapraszamy do wysłuchania książki „Moje Serce Zwycięży”. Jej autorką jest Mirjana Dragićević-Soldo.

OD WYDAWCY: „Moje serce zwycięży” Mirjany Soldo to autobiografia jednej z sześciu osób „widzących” w Medziugorju – małej wiosce wśród gór – rozsławionym na cały świat przez powtarzające się tam od 36 lat objawienia Matki Bożej. To również pierwsza książka napisana przez osobę widzącą z Medziugorja. W tytule autorka nawiązuje do Orędzia Matki Bożej, w którym powiedziała: To co rozpoczęłam w Fatimie zakończę w Medziugorju.

Autorka opowiada całe swoje życie i jaki wpływ na nie miały i nadal mają te objawienia, począwszy od czasów szkoły i studiów w Sarajewie.

Obecnie od wielu lat Mirjana jest mężatką, ma dwie już dorosłe córki i mieszka z rodziną pod Górą Objawień odwiedzaną przez miliony pielgrzymów z całego świata, który ona też zdążyła zwiedzić, zapraszana od dziesięcioleci do różnych krajów. Celem jej opowieści – jak twierdzi – jest pokazać czytelnikom siebie jako osobę, która mimo wszystko prowadzi normalne, zwyczajne życie: dba o dom, gotuje, sprząta, choruje, przechodzi operacje, jak każda kobieta, każdy człowiek. Niemniej jednak najbardziej istotnym celem Autorki jest zaświadczyć, że nietrudno jest żyć dobrze, w pokoju i radości, zgodnie z orędziami Matki Bożej.

Jest przekonana, że objawienia zostaną oficjalnie uznane, bo przecież „wie, co widzi i co czuje”, jak pisze. W jej domu stoją w szklanej gablocie buty Jana Pawła II, pozostawione pod Górą Objawień po Jego śmierci przez przyjaciela, ponieważ Jan Paweł II twierdził, że gdyby nie był papieżem, na pewno by się wybrał do Medziugorja.

To książka niezwykła, podobnie jak zwyczajne życie Autorki. To książka dla wszystkich, nie tylko dla wierzących czy „poszukujących”, ale również dla wątpiących i całkiem niewierzących – żeby ci ostatni mogli się dokładniej zapoznać z tym, w co nie wierzą.

Mirjana Dragićević-Soldo urodziła się 18.03.1965 r. w Sarajewie. Codzienne objawienia miała od 24.06.1981 do 25.12.1982 r. Tego dnia Matka Boża powierzyła jej dziesiątą tajemnicę i powiedziała, że przez całe życie będzie się jej objawiać raz w roku 18 marca. Od 2.08.1987 r. do 2.03.2020 r. Mirjana miała również objawienie każdego drugiego dnia miesiąca, kiedy to modliła się z Matką Bożą za tych, którzy nie poznali miłości Bożej i po zakończeniu objawienia przekazywała orędzie. Objawienia drugiego odbywały się publicznie przy niebieskim krzyżu u podnóża Góry Objawień. Lub jeżeli pogoda na to nie pozwalała, w prywatnej kaplicy u Mirjany.

Mirjana wraz z rodziną mieszka w Medziugorju. Ma męża Marka i dwie córki: Veronikę i Mariję. Jej misją jest modlitwa za niewierzących, czyli tych, którzy nie poznali miłości Bożej.

Książka ukazała się nakładem Fundacji DIVINE MERCY

*STANOWISKO KOŚCIOŁA W SPRAWIE RZEKOMYCH OBJAWIEŃ W MEDZIUGORJU
Papież Benedykt XVI utworzył w 2010 roku specjalną komisję ds. zbadania objawień. Prace komisji obejmowały m.in. spotkania z poszczególnymi wizjonerami, którzy, jak twierdzą, od 1981 roku odbierają przesłania Matki Bożej. Poddano ich także badaniom lekarskim. W 2014 roku komisja zakończyła swoje prace. Jej raport papież Franciszek przekazał Kongregacji Nauki Wiary, która ma wydać ostateczne orzeczenie. W 2019 r. Papież Franciszek zezwolił na – organizowane oficjalnie przez diecezje i parafie – pielgrzymki do Medjugorja (wcześnie mogły odbywać się tylko w formie prywatnej). Nie oznacza to jednak uznania autentyczności rzekomych objawień (za: niedziela.pl)