» Dyrektor Fundacji Radia Niepokalanów o. Remigiusz Trocki odznaczony odznaką Honorowy Dawca Krwi „Zasłużony dla Zdrowia Narodu”

wtorek, 11 grudnia 2018
Ojciec Remigiusz Trocki, franciszkanin z Radia Niepokalanów i dyrektor Fundacji Radia Niepokalanów został odznaczony odznaką Honorowy Dawca Krwi „Zasłużony dla Zdrowia Narodu”. To odznaczenie państwowe nadawane honorowym dawcom krwi w znaniu wybitnych zasług na rzecz ratowania ludzkiego życia i zdrowia oraz aktywnej działalności w ruchu honorowego krwiodawstwa. Uroczystość nadania oznaki odbyła się 11 grudnia 2018 r. w Warszawie.

Przygoda o. Remigiusza z oddawanie krwi rozpoczęła się 20 lat temu, gdy wstąpił do zakonu. Do dziś oddał ponad 20 litrów krwi. Dyrektor Fundacji Radia Niepokalanów podkreśla, że honorowe oddawanie krwi to forma pomocy drugiemu człowiekowi, która pozwala ratować życie. Ojciec Remigiusz jest dumny, że we franciszkańskim habicie może reprezentować Niepokalanów i św. Maksymiliana, który jest patronem honorowych dawców krwi.

Na antenie Radia Niepokalanów, w rozmowie z Pauliną Wysocką, tłumaczył, komu i za co przysługuje takie wyróżnienie. Opowiedział także, jak wygląda donacja i co trzeba zrobić, by honorowo oddać krew.

POSŁUCHAJ!