» Bądź na 5, zmów DZIESIĄTKĘ

sobota, 23 stycznia 2016

50. Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu

24 stycznia, we wspomnienie św. Franciszka Salezego, patrona pisarzy katolickich i dziennikarzy, przypada 50. Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu. Jest  on obchodzony na całym świecie na podstawie dekretu Soboru Watykańskiego II „Inter Mirifica" z 1963 r. : "W celu skuteczniejszego umacniania różnorodnych form apostolstwa w zakresie środków społecznego przekazu, zgodnie z postanowieniem biskupów, należy ustanowić we wszystkich diecezjach świata dzień, w którym każdego roku wierni będą pouczani o swoich obowiązkach pod tym względem, zachęcani do zanoszenia w tej intencji modlitw i do składania na ten cel ofiar, które winny być przeznaczane na organizowanie i utrzymywanie instytucji i przedsięwzięć, popieranych na tym polu przez Kościół, stosownie do potrzeb świata katolickiego".

Po raz pierwszy Dzień Środków Społecznego Przekazu obchodzono na polecenie Pawła VI w niedzielę 7 maja 1967 r. 1 maja tego roku Ojciec Święty ogłosił z tej okazji pierwsze orędzie. Od tamtego czasu papieże ogłaszają z pewnym wyprzedzeniem najpierw hasło, a następnie orędzie na dany Dzień. Hasło jest ogłaszane zgodnie z tradycją w dniu 29 września, w święto świętych archaniołów Michała, Rafała i Gabriela - św. Gabriel Archanioł jest bowiem patronem radiowców.

Hasło tegorocznego 50.  Światowego Dnia Środków Społecznego Przekazu brzmi: „Komunikacja i Miłosierdzie - owocne spotkanie".

W specjalnym komunikacie Papieska Rada ds. Środków Społecznego Przekazu zaznaczyła, iż wybór tego tematu związany jest z Nadzwyczajnym Jubileuszem Miłosierdzia, a Ojciec Święty chciał, aby Światowy Dzień Środków Społecznego Przekazu sprzyjał refleksji nad wzajemną zależnością między komunikacją a miłosierdziem. Cytuje w związku z tym słowa Bulli ogłaszającej Rok Jubileuszowy, gdzie mowa, iż „Misją Kościoła jest głoszenie miłosierdzia Boga, bijącego serca Ewangelii, aby w ten sposób dotrzeć do serca i umysłu każdego człowieka"(n. 12). Głoszenie miłosierdzia jest także szczególną misją katolickich mediów, które powinny dbać o to, by słowo płynące z telewizji, radia czy prasy - napełnione było orędziem o Miłosiernej Miłości Boga do człowieka.

W tym roku módlmy się więc wspólnie o to, aby media franciszkańskie mogły być narzędziem Bożego Miłosierdzia na świecie, a przekaz z nich płynący niósł dobrą nowinę o tym, że Miłosierna Miłość Boga szuka każdego człowieka.

W Konferencji Episkopatu Polski istnieje Rada do spraw Środków Społecznego Przekazu. Obecnie jej przewodniczącym jest abp Wacław Depo. Oprócz niego zasiadają w niej także bp Adam Lepa, bp Artur Miziński i bp Józef Szamocki.

***

Z okazji 50. Światowego Dnia Środków Społecznego Przekazu Fundacja Radia Niepokalanów zaprasza do udziału w trzeciej edycji akcji modlitewnej: „Bądź na 5, zmów DZIESIĄTKĘ! - Różańca świętego za media franciszkańskie".

Akcja rozpoczyna się w niedzielę 24 stycznia w 49. Dzień Środków Społecznego Przekazu i potrwa przez tydzień do soboty 30 stycznia. W tym czasie gorąco prosimy o modlitwę za media franciszkańskie, ich pracowników oraz odbiorców, bo jak mawiał się Maksymilian: "Możemy wybudować wiele kościołów. Ale jeśli nie będziemy mieli własnych mediów, te kościoły będą puste..."

Szczególnej uwadze modlitewnej polecamy franciszkańskie pisma: "Rycerz Niepokalanej", "Rycerz Młodych" , "Mały Rycerzyk Niepokalanej" , "Posłaniec św. Antoniego" i "Nasze Życie", Radio Niepokalanów oraz portale Franciszkanie TV i franciszkanie.pl